De Filosofie achter SPYKER 

 

Even voorstellen: mijn naam is Tessa Spijker en afgelopen zomer ben ik afgestudeerd aan de Kunstacademie Minerva met een project over pigmenten en textiel. Ik ben al langere tijd bewust bezig met het beperken van mijn ecologische voetafdruk en heb dit dan ook toegepast in mijn afstudeerproject.

 

 

Tijdens het project raakte ik gefascineerd door het verhaal achter het ontstaan van textiel en pigmenten. Tegenwoordig is het zo vanzelfsprekend dat een T-shirt gekleurd is terwijl dit vroeger nog een hele klus was.

 

Dankzij de komst van synthetische pigmenten, is de kleuring van een T-shirt een stuk makkelijker geworden. Naast de pigmenten, heb ik mij ook verdiept in de geschiedenis van textiel. Heel simpel; zonder textiel heeft een pigment niets om zich aan vast te hechten. Er zijn vele soorten textiel. Vroeger gebruikte men voornamelijk wol, katoen en zijde. Tegenwoordig bestaan er allerlei nieuwe natuurlijke en synthetische stoffen zoals hennep, bamboe, viscose en polyester. Om mijn ecologische voetafdruk tijdens mijn afstudeerproject zoveel mogelijk te beperken, heb ik gebruik gemaakt van wol van een lokale boer en verschillende pigmenten rechtstreeks uit de Nederlandse natuur, zoals meekrap en boerenwormkruid.

 

Ik ben mij tijdens mijn onderzoek naar de textielindustrie bewuster geworden van, zowel de ecologische gevolgen van het maakproces van de kleding, als van de slecht betaalde arbeiders en het bestaan van kinderarbeid in deze industrie.

 

Ik wil graag weten wat het verhaal is achter de kleding die ik koop. Helaas is dit bij de meeste bedrijven niet- tot slecht te achterhalen en is de moeilijkheidsgraad om zelf leuke en verantwoorde kleding te vinden heel hoog.

 

Dus toen dacht ik, dan doe ik het zelf: Verantwoorde kleding met een eerlijk en transparant verhaal!

 

Bij SPYKER moet een leverancier aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Hoge kwaliteit: zodat het product langer mee kan en op die manier automatisch duurzamer is.
  2. Geen pesticiden en chemicaliën in het maakproces: er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van biologisch katoen.
  3. Eerlijke lonen en redelijke werkuren voor de werknemers.

 

De leverancier waar SPYKER mee samenwerkt beschikt over certificaten die deze voorwaarden garanderen.

 

Helaas lukt het niet om deze producten zonder enige vervuilende uitstoot en belasting van het milieu te produceren. De producten moeten nog altijd vervoerd worden en ook biologisch katoen heeft water nodig om te groeien. Toch zet SPYKER met het verkopen van deze vorm van kleding een goede stap in de richting voor een beter milieu!

 

Mijn doel is om elke stap in het maakproces steeds verantwoorder te maken. De volgende stap is om de kleding zelf te gaan kleuren met natuurlijke pigmenten en deze kleding met zelfgemaakte plantaardige inkt te bedrukken.

Transparantie staat bij SPYKER voorop:

Bekijk hier het hele 'Sustainability Report' van onze kleding

 

Lees hier meer over Biologisch katoen, Fair Wear en de manier waarop de kleding wordt bedrukt.

 

Koop nu je verantwoorde, Biologische, Fair Wear kleding: