Organic cotton (Biologisch katoen)

Wat is organic cotton en waarom is dit momenteel zo belangrijk?

 

In het kort: Organic cotton, oftewel biologisch katoen, is geproduceerd zonder kunstmatige meststoffen, insecticiden en pesticiden. Nu er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de slechte gevolgen van chemische middelen is het tijd om te veranderen. Helaas worden deze veranderingen nog niet vanuit de overheid verplicht en wordt de keuze overgelaten aan de consument. Gelukkig kiezen steeds meer mensen voor biologisch katoen en dit is waarom dat de juiste keuze is: 


Wat is er mis met gewoon katoen?

 

Bij het telen van niet biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van chemische middelen die het land en water in de omgeving vergiftigen. Naast het feit dat dit jaarlijks voor de dood van vele miljoenen vissen, vogels en andere dieren zorgt, biedt het ook een onveilige werkomgeving voor de boeren.

 

Boeren die biologisch katoen produceren maken gebruik van natuurlijke methodes. Deze methodes zijn niet alleen goed van de grond, planten en omgeving maar creëren ook biodiversiteit en een gezonde werkomgeving voor de boeren en de gemeenschap.

 

Organic cotton / Biologisch katoen

Biologisch katoen heeft minder water nodig.

 

De katoenplant is een van de meest dorstige planten die er bestaan. Het feit dat biologisch katoen minder water nodig heeft dan niet-biologisch katoen heeft met twee dingen te maken. Allereerst is de grond waarop het verbouwd wordt gezonder en beschikt het over een grotere variatie aan voedingsstoffen waardoor het katoen uit zichzelf beter groeit. Ten tweede kan het water worden hergebruikt. Dit is bij niet-biologisch katoen niet mogelijk door de chemische stoffen wat het water na gebruik bevat.


SPYKER werkt uitsluitend met 100% biologisch katoen.

Al onze kleding bestaat uitsluitend uit 100% biologisch katoen.

SPYKER kleding beschikt over het GOTS keurmerk.


Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verdere verwerking ervan tot kledingstukken. Tenminste 95 procent van het kledingstuk moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaat. Lees hier meer over het GOTS keurmerk.

 

GOTS kleurmerk

Biologisch katoen, goed voor mens, dier en milieu!